Interessant
Sudoku is niet alleen een leuke puzzel, ook op andere manieren blijkt sudoku heel erg interessant te zijn en mensen aan te zetten tot nadenken. Zo is er vanuit mijn eigen vakgebied, wiskunde, veel belangstelling voor sudoku met heel erg veel vragen: Hoeveel cijfers moeten er minimaal gegeven zijn om tot een uniek oplosbare sudoku te komen? Hoeveel verschillende sudoku’s bestaan er eigenlijk? En nog veel diepere wiskundige vragen. In onderstaande presentatie, welke via de tweede link ook te downloaden is, worden een aantal van deze aspecten uit de doeken gedaan:
Daarnaast zijn er ook kunstenaars die zich laten inspireren door sudoku. Kijk maar eens naar het werk van Henriëtte Wiessing:
Ook worden er voortdurend variaties op de oorspronkelijke sudoku bedacht. Zo is er een leuk boek van Aad Thoen en Aad van de Wetering getiteld “Exotische sudoku’s”, met inderdaad allemaal zeer exotische sudoku’s, met verschillende regels dan we normaliter gewend zijn. Een hele leuke is onderstaande sudoku, waarbij de gegeven cijfers in de vorm van een cirkel staan en de decimalen van het getal π voorstellen. Dat is mooi, want het getal π heeft alles te maken met cirkels: de omtrek van een cirkel is 2πr en de opppervlakte πr^2, als r de straal is.

Ook Annet Hiltermann, landschapschilder (http://www.annethiltermann.nl/), houdt zich al vele jaren bezig met het vervaardigen van zeer speciale sudoku’s. Hieronder haar 89e sudoku, welke de naam “Kruissudoku” meekreeg. Als een cijfer groter is dan al zijn buurcijfers (in horizontale en verticale richting) staat het in een roze hokje en als het kleiner is dan al zijn buurcijfers (in horizontale en verticale richting) in een blauw hokje. Probeer maar eens om onderstaande sudoku op te lossen, dat zal aardig wat moeite kosten! De oplossing staat hier.

Er zijn nog veel meer varianten van de traditionele sudoku, allemaal met hun eigen regels. De volgende is ook wel heel erg interessant, en is hier te vinden hoe de sudoku opgelost moet worden. De extra regels voor het oplossen van deze sudoku zijn als volgt:
- Twee vakjes die met elkaar verbonden zijn door een paardensprong uit het schaakspel bevatten niet hetzelfde cijfer (paardensprong: 2 hokjes naar links of rechts, gevolgd door 1 hokje naar boven of beneden; of 2 hokjes naar boven of beneden, gevolgd door 1 hokje naar links of rechts)
- Twee vakjes die met elkaar verbonden zijn door een zet van de koning in het schaakspel bevatten niet hetzelfde cijfer (de koning mag 1 hokje lopen in alle richtingen, dus ook schuin)
- Twee vakjes die horizontal of vertikaal naast elkaar staan kunnen geen cijfers bevatten die slechts 1 verschillen
Hier is de sudoku; de extra eisen zorgen er dus voor dat we minder dan de gebruikelijke 17 cijfers nodig hebben aan het begin. In dit geval is 2 cijfers zelfs voldoende!

De oplossing van de puzzel is hier te vinden. Meer van dit soort uitdagende sudoku’s worden besproken op het youtube kanaal van “Cracking the cryptic”, elke dag nieuwe sudoku’s!